izrada web prezentacijaIzradaWebPrezentacija.com
Home > Web dizajn > Obrada fotografija

Digitalne ilustracije i
Profesionalna obrada fotografija

Znate li da je profesionalna obrada fotografija mnooogo širi pojam nego što je to bila pre samo 10 godina? Danas se sve vrste slika obrađuju u digitalnom formatu, na računaru. Bilo da je u pitanju obrada starih fotografija, web ilustracije, vektorska grafika ili ilustracije za knjige.

Ukoliko ste zainteresovani za izradu ilustracija za knjige i vektorsku grafiku za štampu ispratite ovaj link. U nastavku se fokusiramo na web ilustracije i manipulaciju fotografijom za online upotrebu.


Web ilustracije i manipulacija fotografijom

Zašto pravimo razliku između web, odnosno online verzije i fotografije za štampu? Oba tipa datoteka se obrađuju i čuvaju u digitalnom formatu i razlika je samo u njihovoj rezoluciji. Naime, sve vrste monitora, bilo da se radi o kompjuteru ili dipleju telefona, prikazuju sardžaj u rezoluciji od 72dpi, dok je za štampu potrebno najmanje 300dpi... I to je jedina bitna razlika. Naravno, postoji još mnogo sitnica, ali ovo je suština. Više možete saznati u okviru grafičkog dizajna.

Pretpostavimo da razliku između ilustracije i fotografije ne moramo posebno objašnjavati. Možda niste znali, ali u digitalnom svetu i nema neke naročite razlike. Jedina razlika je što je fotografija napravljena foto aparatom (bilo koje vrste, ovde ubrajamo i smart telefone). I na jednu i na drugu se primenjuje digitalna manipulacija, crtanje, brisanje itd. Evo nekoliko primera ilustracija za koje ćete verovati da su fotografije profesionalno snimljene. Nastale su u našem dizajnerskom studiju:


web ilustracije profesionalna obrada fotografija
beograd digitalna obrada fotografija

Ovo čak nisu ni foto-manipulacije, već potpuno digitalno napravljene web ilustracije za online upotrebu. Ovi proizvodi u stvarnosti ne postoje. Klijenti nas često angažuju za ovakve zadatke jer je cena profesionalnog fotografa neuporedivo veća. Štaviše, neke od prikazanih ilustracija su nastale za ispitivanje tržišta, za klijente za koje dizajniramo vizuelne elemente proizvoda. Daleko je isplativije na ovaj način proveriti šta će se potrošačima svideti nego ulagati u štampu etikete, pakovanja, profesionalnog fotografa itd.

Slede primeri koji delom i pripadaju grupi manipulacija fotografijom. Ovde se radi o tome da od više različitih slika plus malo ilustracije dobijete sliku koja izgleda kao profesionalna studijska fotografija:


foto manipilacija obrada fotografija cena
obrada slika fotomontaža

Bilo da se koriste za promociju proizvoda ili za Instagram objave, slike obrađene na ovakav način predstavljaju najbrži i najpovoljniji način da dobijete kvalitetne digitalne "fotografije".

Digitalna obrada fotografija isključivo znači to što fraza govori - obradu same slike nastale foto-aparatom. Uobičajeno je da se za ovaj zadatak koristi software poput PhotoShop-a. Evo takvih primera:


slika za instagram
avatar
reklamna fotografija
promena slike

Kao što se iz gornjih primera vidi, danas je moguće napraviti sve što čovek zamisli. Nisu vam čak potrebni ni super brzi kompjuteri, niti preskupi programi. Uz pravilnu upotrebu alata, sve gore prikazano je moguće izvesti uz mnogo strpljenja i korišćenjem samo dva programa iz Adobe-ove game: PhotoShop i Ilustrator. Alternativa bi mogla biti CorelDRAW ili sličan software. Na internetu se mogu naći besplatni programi, malo skromnijih mogućnosti. Neki se čak mogu koristiti i online. Njihovim korišćenjem sami možete poboljšati kvalitet svojih fotografija, doterati kontrast, svetlo, korigovati boje i slično.

×


 

Imate projekat za nas? Pozovite:

telefon viber whatsapp
usluge web dizajna
ili nam pišite beograd

 

 

 

KontaktBLOGXML sitemap
© IzradaWebPrezentacija.com 2020.