izrada web prezentacijaIzradaWebPrezentacija.com
Home > Grafički dizajn > Dizajn ambalaže

Dizajn ambalaže i kutija

Važnost pakovanja proizvoda

Koliko ste puta do sada čuli da se neki proizvod prodaje "sam od sebe"? ...da mu reklama i ne treba? ...ide "kao alva"! U čemu je tajna ovakvog uspeha? Da li je u genijalnosti samog proizvoda ili možda ima veze i njegova ambalaža, odnosno kutija u koju je upakovan?

Istraživanja ponašanja i navika potrošača dokazuju da je za uspeh na tržištu dizajn pakovanja proizvoda jednako važan, a u većini slučajeva i mnogo važniji od samog proizvoda. Za kozmetičke proizvode je to naročito izraženo, zato ćemo ovo pokušati objasniti na primeru ne toliko marketinški pokrivenih proizvoda. Ovaj fenomen smo detaljnije objasnili na stranici gde govorimo o etiketama, na primeru etikete za čarape. Ovde ćemo samo ukratko odgovoriti na osnovna pitanja vezana za grafički dizajn.

dizajn ambalaze
Klijent nam se javio sa zahtevom da osmislimo etiketu za štampu na kartonu, koji će služiti i kao držač čarapa na štenderu. Uz malo "nagovaranja" dobili smo odrešene ruke. Umesto etikete, napravili smo "polu-kutiju" koja ujedno služi za isticanje informacija o proizvodu. Logo je takođe osmišljen u našem studiju, sa osnovnim zahtevom da asocira na zube testere (što je naziv brenda). Učinili smo da logo ujedno asocira i na tkanje. Koje bi ste vi čarape kupili ako pored ovih stoji drugi par sa etiketom na kojoj piše samo naziv i veličina? Klijent je naizmerno zadovoljan jer zna da ulaganje u dizajn ambalaže nije trošak, već investicija koja se višestruko vraća!


Dizajn šablona kutije


Dizajn oblika i veličine kutije je važan deo procesa izrade ambalaže. Kako će kutija izgledati, koliko će uglova imati, šta je potrebno upakovati u nju, sa koje strane će se otvarati, poklopac ili ne...? To su pitanja na koja se mora odgovoriti pre početka izrade šablona. Svaka kutija je izrađena od jednog ili više delova kartona koji su dizajnirani tako da kada se saviju i preklope na određenim mestima formiraju željeni oblik.

Primer pokazuje šablon kutije koju smo dizajnirali kao deo izložbenog pakovanja u kome stoje proizvodi za prodaju. Primetite da je kutija dizajnirana tako da se lepak nanosi samo na jednom mestu, što umanjuje cenu izrade. Sve smo rešili pravilnim preklapanjem. Poklopac se po otvaranju preklapa na unapred određenim mestima i formira mali reklamni pano iznad proizvoda.
Izrada šablona (oblika) je prvi korak u procesu dizajniranja pakovanja, koji prethodi izradi vizuelnih rešenja (izgleda).
dizajn kutija i ambalaze

 Grafički dizajn ambalaže

Kao i etikete, dizajn ambalaže treba posmatrati kao sastavni deo proizvoda, koji veoma utiče na uspešnost prodaje. Nekada čak i više nego kvalitet istog. Od presudne je važnosti za uspeh na tržištu, ne samo pojedinačnog proizvoda već i brenda uopšte. Ako se pravilno planira proizvodnja i prateće kampanje, jedan uspešan proizvod itekako može uticati na prodaju narednog. Jedna uspešna, pravilno dizajnirana ambalaža utiče na prepoznatljivost brenda, a time i na uspeh cele serije.

ambalaža za kozmetiku
dizajn pakovanja
dizajn ambalaže proizvoda
dizajn kutije
kutija za voce
ambalaza proizvoda
ambalaza kozmetickih proizvoda
ambalaza kozmetickih proizvoda


Portfolio


Ako želite da vidite još primera naših radova, posetite stranicu portfolio. Tamo smo prikazali od svega po malo iz kategorije grafički dizajn. Cilj nam nije da se hvalimo brojem urađenih projekata (jer se posle 20 godina rada to broji hiljadama), već samo da ukažemo na široku lepezu različitih usluga koje nudimo u ovoj oblasti.

web dizajn 

×

Imate projekat za nas? Pozovite:

telefon viber whatsapp
usluge web dizajna
ili nam pišite beograd

 

 

 

KontaktBLOGXML sitemap
© IzradaWebPrezentacija.com 2020.